VOOR JEZELF KIEZEN IS NIET EGOÏSTISCH

EgoïstVaker hoor ik mensen in mijn omgeving zeggen dat ze niet voor zichzelf durven te kiezen omdat dat egoïstisch zou zijn. Is dat ook wel zo?  Betekent dat als je altijd dienstbaar voor een ander bent dat je dan beter bent of meer waard bent? In de ogen van een ander, die daar voordeel bij heeft of zijn/haar omgeving waarschijnlijk wel.

Maar is dat wat je écht wil? De ander behagen ten koste van je eigen idee of van je eigen gevoel? Nee toch??

Naar mijn idee is iedereen op deze wereldbol om op de eerste plaats zélf gelukkig te zijn en jezelf te zijn.  Op het moment dat je zelf gelukkig bent en van jezelf houdt, is er ook ruimte om van een ander te houden of voor een ander te zorgen.

Wellicht lukt het je voor langere tijd om een ander op de eerste plaats te zetten, alles aan de kant te schuiven en te zorgen dat de ander aan niks ontbreekt. Door echter jezelf voorbij te lopen, op energiegebied of op gevoelsniveau, trek je toch op een bepaald moment je accu leeg. Als je zelf of je omgeving in die situatie niet voor jou op de rem trapt, zal onbalans een logisch gevolg zijn.

Je :
– wordt lustloos
– voelt je moe
– slaapt slecht
– piekert
– bent labiel en huilt veel
– raakt geïrriteerd en boos om “niks”
– krijgt lichamelijke klachten als:
        nekpijn
        last van de schouders
        hoofdpijn
        rugklachten

Allemaal symptomen dat je meer energie levert dan dat je kunt herstellen.

Natuurlijk is het ook super nobel van je. Je krijgt erkenning en waardering dat jij je zo voor een ander inzet. Maar stel jezelf eens heel eerlijk de volgende vraag. “Wie is er bij gebaat als ik dadelijk mentaal of lichamelijk uitgeschakeld ben?

Naar mijn idee zijn er dan minimaal twee personen de dupe. Zowel jij maar ook degene waar jij zo liefdevol voor zorgt. Vergeet ook echter je baas niet. Als je vanwege onbalans-problemen regelmatig verzuimt op je werk heeft het ook nog hoge verzuimkosten tot gevolg.

Als ik dan terugkijk naar de eerste opmerking: Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, dan lijkt de oplossing logisch.  En ligt deze zo voor de hand. Door juist voor jezelf te kiezen, een moment voor jezelf te plannen en je eigen koers te varen ben jij je omgeving en de maatschappij van dienst!

EgoìstMomenten voor jezelf kiezen doet iedereen op z’n eigen manier:
– Wandelen in de natuur
– Sporten
– Muziek maken of luisteren
– Avondje uit
– Sauna
– Boek lezen
Schuimbad nemen
– Op de bank met een wijntje en een kaasje
Yoga of meditatie

Maar doe iets dat bij je past en waar je weer energie van krijgt!

Op deze manier krijgt je accu weer de gelegenheid om op te laden en bij te tanken. En jij blijft lekker in je vel.

Je doet dingen die je goed kunt en die je leuk vindt. Je volgt je eigen pad.  Ook kies je eigen jouw koers waardoor je accu kan opladen. Hierdoor blijf je lekker in je vel waardoor het zorgen voor de ander ook warm, liefdevol en respectvol blijft. Degene waar je voor zorgt is veel blijer met een vrolijke en opgewekte JIJ. Zelfs je baas is tevreden als de kwartaalcijfers van verzuim bekeken worden.  Zijn team functioneert opperbest en zit top in zn vel.

 

Plan dus zeer regelmatig een IK-moment!!

 

Yolande Derix – De Mantelcoach  Egoììst

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com