Verzuim omlaag? Ja, graag!

verzuimWelke overeenkomst hebben verzuim en mantelzorg?      In eerste instantie ‘NIKS’ zou je denken. Echter het tegendeel is waar! Volgens de onderzoeken van Werk en Mantelzorg is 1 op de 5 volwassenen mantelzorger en in de zorg zelfs 1 op 3 medewerkers is mantelzorger. Hugo de Jonge, Minister van VWS, publiceerde onlangs een post waarin hij vermeldde dat 4,4 miljoen volwassen Nederlanders mantelzorg geven aan hun naasten (Partner, ouder, kind, broer/zus).

Denk als leidinggevende eens terug aan je team van medewerkers die altijd hard werkten, toegewijd waren, loyaal aan het bedrijf en nooit te beroerd om een stap extra te zetten binnen het bedrijf.

 • Een van deze medewerkers komt nu elke morgen vermoeid op het werk, donkere kringen onder de ogen, en zit afwezig op het horloge te kijken. “Wanneer kan ik weer naar huis?’

 • Een andere medewerker is plotseling hyperactief en stuitert over de afdeling. Nog niet klaar met de ene opdracht, stort ie zich alweer in de volgende. Echter niks is fatsoenlijk af.

 • Op een andere afdeling verandert een actieve collega in een stil en teruggetrokken persoon die niet meer deelneemt aan teamactiviteiten.

 • En weer een andere collega besteedt steeds minder aandacht aan persoonlijke verzorging; ongezond eten, minder/niet bewegen, toename van sigaretten en alcoholgebruik.

De kans is groot dat deze, eerst zo hardwerkende medewerkers, ook thuis diverse taken uitvoeren als mantelzorger.

 

Die taken vinden thuis plaats.

 

“Die taken vinden toch thuis plaats,” hoor ik u denken. Er bestaat een verband tussen deze mantelzorgtaken en de zaken die op de afdeling beginnen op te vallen:

 • Deze medewerkers vragen vaker verzuim aan waardoor de verzuimkosten toenemen.

 • Door de afwezigheid tijdens het verzuim, ontstaan knelpunten in de borging en continuïteit van de productie.

 • De gedachten van uw medewerkers zijn steeds vaker bij het thuisfront. Zonder begrip vanuit de leidinggevende neemt de loyaliteit af en het verloop van medewerkers neemt toe. Daardoor stijgen de werving en selectiekosten.

 

Nu wilt u weten hoe u dit alles kunt voorkomen?

 

Als u een gesprek voert met de medewerkers waarbij u “een niet pluis gevoel” heeft, zal aan het licht komen dat deze medewerkers dubbele diensten draaien. Zowel bij u in het bedrijf, als thuis tijdens de mantelzorgtaken. Door deze dubbele diensten ligt (langdurig) verzuim als een sluipmoordenaar op de loer.

Dit verzuim wilt u beiden voorkomen.

De mantelzorger kan voor zijn gevoel niet uit balans raken want dan kan hij de mantelzorgtaken niet meer uitvoeren. Maar ook niet in uw bedrijf werken. U wilt voorkomen dat uw medewerker in verzuim raakt om de productie te waarborgen. En natuurlijk gunt u geen van  uw medewerkers een verzuimtraject toe!

Als De Mantelcoach begeleid ik werkende mantelzorgers, zoals uw medewerkers, in het terugvinden van hun energie en balans waardoor verzuim voorkomen of aanzienlijk in tijd verkort wordt. Dit realiseer ik middels één op één coaching of coaching in kleine setting binnen uw bedrijf.

Zakelijk valt coaching onder opleiding en is daarom ook te financieren vanuit opleidingsbudgetten.

 

Wat zou het u als afdeling en bedrijf opleveren om De Mantelcoach in te schakelen als medewerkers in onbalans of uit energie zijn?

 

 • U kunt uw primaire doelstelling te behalen, namelijk winst maken

 • De verzuimkosten nemen af

 • Er is weer borging en continuïteit van kwaliteit van de productie

 • Er ontstaat een verhoogde loyaliteit vanuit de medewerkers waardoor de uitstroom van medewerkers afneemt. Dit leidt tot verlaging van werving en selectiekosten

 • De lange termijn oplossing, die tijdens de coaching is geleerd, is ook in de toekomst in te zetten waardoor vergelijkbare valkuilen kunnen worden vermeden.

Want ná de coaching weten uw medewerkers wat stress, onbalans en energielekken zijn én waar ze vandaan komen. Hierdoor zijn ze in staat om een goede balans te herkrijgen tussen werk, privé en voldoende herstel. Doordat ze zélf tot dat inzicht komen, biedt dit dé interne langetermijn verandering binnen uw medewerkers, waar u beiden tot in lengte van jaren profijt zult hebben.  verzuim

Als Mantelcoach kan ik een waardevolle bijdrage leveren en zou dit graag laten zien binnen uw bedrijf. Bent u benieuwd naar wie ik ben en wat ik voor uw bedrijf kan betekenen? Ik kom graag vrijblijvend langs om kennis te maken. U kunt me bereiken door een email te versturen naar info@demantelcoach.nl of door onderstaand formulier in te vullen. Ik neem op zeer korte termijn contact met u op!

 

 

 

Yolande Derix – De Mantelcoach  verzuim

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com