Troost voor twijfelaars

TwijfelWikken en wegen is soms lastig, maar het is een eigenschap om te koesteren. Want het pad van de twijfel, hoe kronkelig ook, leidt uiteindelijk tot wijsheid en inzicht.

Twijfel

Je loopt door een stil bos als plotseling het pad zich splitst. Twee paden lopen verder, welk pad neem je? Ze lijken allebei even aantrekkelijk en verdwijnen verderop in de lage begroeiing. Het ene pad is wel duidelijker belopen dan het andere. Op het stillere pad zul je mischien af en toe verdwalen. Moeilijker, misschien verrassender. Het is een gok.

Je stopt. Je wikt en weegt. ‘Wikken’ is een gewicht in je hand nemen en je hand heen en weer bewegen om te schatten. Daar moet je even de tijd voor nemen.
Neem je het meer platgetreden pad of volg je een weg waar weinigen je voor gingen? Dat zegt niet zozeer iets over dat bospad, maar over wie jij bent – en ook over wie jij wilt zijn. Elk moment van twijfel is eigenlijk zo’n moment. Twijfel is een overweging over wat bij je past. Twijfel is je intuïtie die fluistert: dit pad gaat vast wel ergens heen.
Twijfel is je onzekerheid die bang is dat je verdwaalt.

Twijfelen dieren ook? Zelden. Hooguit zie je af en toe een jong vogeltje op een tak dat niet uit durft te vliegen. Maar een leeuw die halverwege de jacht besluit niet door te zetten, want het is een beetje zielig voor de zebra? Nee.
Maar wij met onze ingewikkelde hersenen kunnen over van álles twijfelen. We hebben gevoel en verstand en we zijn impulsief maar kunnen ons ook beheersen. We leven in het nu, maar reiken met onze gedachten terug in het verleden. Ook kunnen we  inschattingen maken voor de toekomst.

Twijfel wil zeggen dat je een keuze hebt. Tel je zegeningen! Misschien is het gewoon even wennen. Gewoon even leren omgaan met de weegschaal in de besluitvorming. Gewichtje hier. Gewichtje daar. Ik kies dit – ja maar wat nou als…. Ik wil dat….. geloof ik.
Hoe meer argumenten je bedenkt, hoe moeilijker het wordt. Argumenten zijn mooi, ze zijn niet echt objectief – het gaat er immers om hoe zwaar ze wegen voor jou.
Twijfel is ook angst voor de gevolgen van je eigen verantwoordelijkheid. ‘Ga een nachtje slapen en doe de volgende ochtend het eerste wat in je opkomt’, is een handige strategie. En als je er echt niet uitkomt, zijn beide keuzes waarschijnlijk gelijkwaardig. Loop dan weg bij de weegschaal en geef de verantwoordelijkheid uit handen: gooi een muntje.

Ontwikkelen

Waar komt het door dat je twijfelt? De twijfel onder ogen zien dus. Niet bang zijn. TwijfelDoorvragen. Onderzoeken waar de twijfel vandaan komt. Want op die manier, als je dat volhoudt, wordt twijfel een hulpmiddel om jezelf te ontwikkelen.
Als je twijfelt of je iets kunt, waardoor komt dat dan precies? Steeds een stapje verder. Telkens een stapje zekerder. Steeds meer kennis. En een beetje meer zelfvertrouwen. Twijfel is geen zwaar gewicht dat je meezeult. Het is een pad, je kunt het aflopen, benieuwd naar wat je onderweg tekenkomt.
In het bos een paadje aflopen tot het zich splitst en dan stil blijven staan. Niet om te twijfelen over welk pad je neemt. Maar om even de vanzelfsprekendheid los te laten.

Yolande Derix – De Mantelcoach Twijfel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com