NAAST ELKE KRACHTIGE VROUW STAAT EEN STERK GEZIN

Net als zoveel anderen manage ik mijn gezin met partner en twee puberdochters, mijn praktijk, het werk, twee studies, twee verschillende vormen van vrijwilligerswerk, hardlopen, muziek maken, sociale contacten onderhouden en tijd voor mezelf bewaken. Heel vaak lukt dat prima en een enkele keer is het een uitdaging om de balans goed te houden.

 

Vaak hoor ik een opmerking:

  • Whaauw Yolande, hoe heb je dat weer voor elkaar gekregen?

  • Waar haal je toch de energie vandaan om dit werk te verzetten?

  • Hoe doe je dat toch altijd?

  • Jouw energie en enthousiasme zijn grenzeloos.

  • Heb jij 30 uur in een etmaal om te doen wat jij allemaal doet?

  • Hou je nog tijd voor jezelf over? (=> JA! Die baken ik heel zorgvuldig af in mijn agenda)

Dit zijn een aantal energie opmerkingen waardoor ik nog meer enthousiasme ontwikkel om door te gaan in mijn drive. Hard aan het werk om mijn droom werkelijkheid te laten worden: De Mantelcoach volledig zichtbaar bij bedrijven en mantelzorgers. Zodat ik mantelzorgers die mentaal overbelast zijn geraakt, kan coachen.

 

Maar,  zoals de titel al weergeeft, een droom werkelijkheid laten worden en vol passie en energie hiermee bezig zijn, is alleen mogelijk als het thuisfront hier voor de volle 100% achter staat.

Van mijn partner en kinderen krijg ik alle ruimte om me te focussen op De Mantelcoach. Sterker nog, als ik een hindernis ervaar, staan ze voor me klaar:  Ze denken mee, ze helpen mee, ze werken mee. Kortom een super fijn team waarop ik kan terug vallen achter de coulissen.

 

Hier zou ik graag het spreekwoordelijke bruggetje willen maken naar de mantelzorger.

Ook naast een sterke mantelzorger staat een sterk thuisfront of achterwacht in de vorm van familie of vrienden.

Een mooi voorbeeld was te zien in de aflevering van dinsdag 11 april 2017 “Voor ik het vergeet” van Angela Groothuizen.

 

Dochter Suzanne was in staat om op momenten bijna 24 uur per dag voor haar moeder Marja (met de diagnose Fronto Temporaal Dementie) klaar te staan omdat haar fantastische man Rob dat mede mee mogelijk maakte.

Door samen een team te vormen weten Suzanne en Rob dat ze steun aan elkaar hebben in tijden dat het minder gemakkelijk gaat. En in de documentaire is te zien dat er veel hindernissen overwonnen moesten worden: de herhaalde confrontatie met de achteruitgang in het Dementieproces, het veranderen en omwisselen van de moeder-dochter rol, beslissing over niet meer zelfstandig kunnen wonen, zijn daar een paar hele duidelijke voorbeelden van.

Ook als mantelzorger is het uiterst belangrijk om niet alleen te hoeven zorgen voor een zorgvrager. Op de momenten dat het dan minder gemakkelijk gaat, is er niemand die het even van je kan overnemen. Je hebt geen moment om je eigen accu op te laden. Dát zijn kritische momenten dat overbelasting op de loer ligt.

Door in een eerder stadium te zorgen voor een achterwacht in de vorm van familie of vrienden, geeft dat letterlijk lucht aan de mantelzorger. Dan is er ruimte om naar de hobby avond te gaan, onder de mensen te blijven, sociale contacten te onderhouden, een museum te bezoeken.

 

Als de mantelzorger in staat is om op tijd een vangnet samen te stellen hebben daar drie partijen voordeel bij:

  • Op de eerste plaats de mantelzorger zelf. Als deze prettig in zn vel zit, kan hij de mantelzorgtaken uitvoeren op de meest positieve manier. Op die manier kan hij de best mogelijke mantelzorger zijn, die hij wil zijn.  Er zit rek in het humeur van de mantelzorger en hij is in staat zaken te relativeren.

  • Op de tweede plaats de zorgvrager. Het is voor de zorgvrager toch veel prettiger om zorg te ontvangen van een naaste die energie en overzicht heeft. De wisselwerking op elkaar is dan vele male positiever.

  • Op de laatste plaats en zeker niet onbelangrijk heeft ook de werkgever een groot voordeel als de mantelzorger in balans is. Als verzuim op de werkvloer voorkomen kan worden heeft dat geen invloed op het primaire werkproces, voorkomt het werkdruk bij de collega’s en stijgen de ziektekosten voor het bedrijf niet.

 

Gedeelde smart is halve smart.

 

Ik wens het elke mantelzorger toe dat hij in staat is een team of vangnet om zicht heen te vormen. Ook al zal daar soms een emotionele hindernis overwonnen dienen te worden.

“Ik bied de beste zorg en niemand kent de zorgvrager beter dan ik” zal dan uiteindelijk plaats maken voor   “Wij bieden samen de beste zorg die mogelijk is!”.

 

Yolande Derix

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com