HOE VERANDERT EEN WERKENDE MANTELZORGER IN EEN MANTELZORGENDE MEDEWERKER?

MantelzorgerHet lijkt zo’n klein nuanceverschil, een werkende mantelzorger of een mantelzorgende medewerker maar in de praktijk is het een wereld van verschil.

 

 

Waar zit dan dat grote verschil, zul je je afvragen?

In FOCUS en AANDACHT!

 

 

Een werkende mantelzorger is in de praktijk soms wel 70 tot 80% van de tijd, in gedachte, aan het mantelzorgen en de overige tijd aan het werken. Werken omdat het moet. Dat moeten kan verschillende redenen hebben. Moeten werken vanwege:

  • de financiën

  • soort van werktherapie ( op een andere tekst komen dan alleen mantelzorgen)

  • sociale contacten zodat de leefwereld niet te klein wordt

Een mantelzorgende medewerker is op het werk in de eerste plaats medewerker. Waarbij de gedachte echt wel eens zullen afdwalen naar de hulpvrager in de thuissituatie. Na een korte break of een kopje koffie heeft de mantelzorgende medewerker zijn gedachte weer onder controle. En kan hij weer met 100% FOCUS en AANDACHT aan het werk.

 

Hoe heeft deze mantelzorgende medewerker dat voor elkaar gekregen?

Naar alle waarschijnlijkheid is deze medewerker in gesprek gegaan met zijn leidinggevende en daar zijn mantelzorg thuissituatie besproken. Samen met de leidinggevende heeft deze medewerker gekeken wat de mogelijkheden zijn om mantelzorg met werk te combineren.

 

Een aantal praktische mogelijkheden zijn:

  • Naast het gesprek met de leidinggevende óók het gesprek aangaan met collega’s. Op het moment dat collega’s op de hoogte zijn van de zorg- thuissituatie, ontstaat er begrip. Als de mantelzorg situatie dan “spannend” wordt, zijn collega’s bereid het werk van hem over te nemen of een tandje bij te stellen tijden het werk.

  • Kijk of er aanpassingen mogelijk zijn in de werktijden. Waardoor de medewerker bijvoorbeeld een uur later start in de ochtend om thuis rustig de zorgtaken uit te voeren, zonder een race tegen de klok te voeren. Door een uurtje later te beginnen, voorkom je stress en start hij veel meer ontspannen aan de dag.

  • Bespreek of (meer) thuiswerken tot de mogelijkheden behoort. Mocht de zorgsituatie veranderen, is de medewerker al thuis en werkt hij thuis flexibel de uren.

  • Wellicht zijn er opties om overuren op te bouwen of structureel 1 of 2 uur per week extra te werken. Bij een acute situatie is er dan ruimte in de uren, waardoor hij niet direct in de min-uren staat. Dat kan extra financiële  stress kan opleveren.

  • Laat de medewerker met zichzelf het gesprek aan gaan welke (zorg)taken hij zelf wil uitvoeren en welke hij eventueel kan uitbesteden. Mogelijk zijn er familieleden, vrienden, kennissen of zorgprofessionals die op een of meerdere vlakken kunnen ondersteunen. Daardoor wordt de zorglast aanzienlijk lager EN er wordt een groter netwerk gecreëerd om met anderen te overleggen tijdens acute situaties.

Alleen al het gevoel dat hij er niet alleen voor staat geeft vaak al zo’n enorme ruimte in het hoofd!

 

Door hier als mantelzorgende medewerker én leidinggevende in te investeren, ontstaat er een heel andere persoon en denkwijze terwijl aan de zorgsituatie niks veranderd is.

 

Besef jij je als leidinggevende welke veranderingen je mogelijk maakt door ENERGIE en AANDACHT te investeren in de vorm van gesprekken?

De medewerker voelt zich gehoord, gesteund en gewaardeerd. Ook voelt hij dat er begrip is voor de zorgsituatie thuis.

Hierdoor zal de loyaliteit en toewijding van de medewerker richting het werk alleen maar toenemen en zal hij voor je door het vuur gaan als blijk van waardering.  

 

Mantelzorger

Een mantelzorger heeft in de thuissituatie geleerd om flexibel, creatief en innovatief met situaties om te gaan. Doordat er nu ruimte in het hoofd van de medewerker ontstaat, zal hij deze competenties ook op het werk toepassen. Deze loyale medewerker zal zich het vuur uit zijn sloffen lopen en ook op het werk flexibel, creatief en innovatief met werksituaties omgaan en met de volle FOCUS en AANDACHT werken!

 

 

 

 

Yolande Derix – De Mantelcoach

 

1 reactie op HOE VERANDERT EEN WERKENDE MANTELZORGER IN EEN MANTELZORGENDE MEDEWERKER?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com