HOE TEGENWIND JE VERDER BRENGT


Hoe tegenwind je verder brengtHet leven gaat niet altijd zoals je je had voorgesteld. Soms blaast de wind zo hard uit een andere richting, dat je overstag moet. Hoe verander je de stand van de zeilen?

 

Vrolijk fluitend arriveert een wandelaar bij de rivier die hij wil oversteken. De brug blijkt kapot, er ligt geen boot en het water is te hoog om er door te waden. De wandelaar overziet de situatie, keert zich om en loopt het zelfde pad weer terug, net zo vrolijk fluitend als voorheen. Hij heeft niet één maat van zijn liedje gemist. Dat is het ideaalbeeld: als je tegen een hindernis aanloopt, dan pas je je aan. Als het leven iets anders van je wil dan dat je bedacht had, als de gebeurtenissen je een onverwachte kant opduwen, dan ga je daarin mee en voeg je je sereen in dat nieuwe plan. Maar bij de meesten van ons gaat dat niet zo gemakkelijk. Zo’n gedwongen koerswijziging komt dikwijls hard aan. We stoppen met fluiten, we schrikken ervan, we worden boos en opstandig. We vragen ons misschien af: Waarom?

 

Natuurlijk is niet elke klap die het leven uitdeelt even ingrijpend. Je kunt ook te maken hebben met iets dat je dwars zit, wat de stroom van je leven lijkt te belemmeren, wat je irriteert en wat je toch niet één-twee-drie kunt oplossen of veranderen. Of je hebt een openluchtfeestje georganiseerd, maar het regent die dag onafgebroken. Je hebt ruzie met een vriendin en weet zeker dat jij gelijk hebt –en niet zij.

De omstandigheden kun je niet veranderen, dus moet je iets ín jezelf veranderen om je levens energie weer te laten stromen. De Fransen hebben er een spreekwoord voor:      ’ De stand van de wind kun je niet veranderen, maar die van je zeilen wel.’

Er zijn van die momenten dan valt alles weg wat overbodig is en komt er een soort van eenvoud voor in de plaats. De tijd lijkt stil te staan en alle ervaringen worden heel intens.

Het is ook opvallend hoe vaak je van mensen hoort dat ze ooit een diepe crisis in hun leven ervaren hebben en dat dit, achteraf gezien, het beste is wat hun had kunnen overkomen.

Een burn-out, een ernstige ziekte, een depressie, een echtscheiding, een ontslag: de wind kwam zó hard van de andere kant dat ze overstag moesten, of ze wilden of niet. Voor die crisis werkten ze hard, raceten ze door het leven met oogkleppen op, gefixeerd op hun doel. Na die crisis zijn ze rustiger, opener, vrijer en gelukkiger. En ze hebben betere relaties met anderen, want die zijn ze meer gaan waarderen.

Ondanks alles wat je mist, is er ook iets nieuws, iets wat je aan jezelf ontdekt, iets wat je hebt geleerd. Dán wordt verlies opeens winst. Maar dat kan dus alleen gebeuren als je de hele weg gaat. Als je jezelf tot op de bodem van de ervaring laat zinken, veer je weer omhoog. Dat doe je door alles te accepteren wat er op je afkomt, ook je emoties. Je gaat er doorheen, en daarna kun je ze loslaten.

Want het leven geeft die klappen toch wel, of het nu van jou mag of niet.hoe tegenwind je verder brengt Meegroeien, meebewegen, meestromen maakt het makkelijker. En tenslotte worden we dan zoals die wandelaar die fluitend bij de rivier aankomt en zich fluitend omdraait als hij niet verder kan. Dan maar een andere weg.. ..

 

 

Yolande Derix – De Mantelcoach Hoe tegenwind je verder brengt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com