HOE HOOG LEG JIJ DE LAT VOOR JEZELF?

Hoe hoog leg jij de lat?De lat hoog leggen en deze steeds, positief, blijven verleggen staat voor mij synoniem met enthousiaste, gemotiveerde en gedreven mensen met een gericht doel en visie. Graag geef ik jou een inkijk in mijn leven om de weg tot mijn doelen met je te delen.

Als ik zo’n 20 tot 25 jaar terug kijk in mijn leven, zie ik een stil, verlegen en schuw muisje dat zich het liefste verstopt in een hoekje waar niemand haar ziet. Na een aantal, wat minder leuke ervaringen, werd me duidelijk dat ik me helemaal niet comfortabel voelde in dat donkere hoekje. Nu ben ik zeker geen type dat op de bar gaat staan dansen.  Maar er is ook nog een middenweg tussen een donker, stil hoekje en óp de bar dansen.

Door de bewustwording dat het donkere, stille hoekje niet mijn plekje moest blijven, ging ik bij mezelf te rade: -Wat wil ik dan?  -Wat heb ik daarvoor nodig?   -Wie kan me daarbij helpen?                                                                                                                                                Wat ik wilde werd me duidelijk: UIT dat hoekje komen en communicatief zo vaardig zijn dat ik mijn zegje durfde te doen. De eerste stappen zette ik door te starten met opleidingen en trainingen op gebied van communicatie en persoonlijke groei. Stap voor stap groeide ik en kwam ik meer uit mijn hoekje. Doordat mijn communicatie verbeterde, werd ik steeds minder stil. En door de opleidingen voor persoonlijke groei leerde ik mezelf steeds beter kennen.

De vragen: Wat wil ik? Wat heb ik daarvoor nodig Wie kan me daarbij helpen? bleven mijn leidraad.

Ik geloof niet in toeval. Maar ben ervan overtuigd dat als doel en visie duidelijk zijn en je ook in je doel gelooft, dat  kansen, mogelijkheden en personen op je pad komen.

Dat gebeurde ook bij mij. Er kwamen trainers op mijn pad, waaronder Peter Paulissen en Michael Pilarczyk. Daardoor kreeg de vraag “Wie kan me daarbij helpen?” ook een aantwoord. Tijdens deze reis werd mijn doel en visie steeds meer helder en scherper. Nu, op dit moment, ben ik met DRIE doelen bezig. Twee middellange en en één lange termijn doel.

De middellange termijn doelen zijn:

De beste coachpraktijk voor mantelzorgers van Noord en Midden Limburg worden en blijven. Zodat zowel mantelzorgers als bedrijven dat ze bij knelpunten op gebied van mantelzorg bij De Mantelcoach moeten zijn. Enerzijds om je als mantelzorger de balans en energie terug te geven waardoor je weer op een warme en liefdevolle manier je mantelzorgtaken kunt uitvoeren. Anderzijds dat bestuurders en (HR) managers van bedrijven hun verzuimcijfers omlaag kunnen krijgen doordat mantelzorgende medewerkers uit verzuim blijven. Óf de verzuimperiode aanzienlijk kunnen verkorten doordat ze gecoacht worden. Hierdoor maken de mantelzorgende medewerkers een  interne verandering door waardoor ze hun balans en energie hervinden.

De opleiding tot trainer bij Samen Dementie Vriendelijk volgen. Daarna minimal 15 workshops per jaar geven bij bedrijven en organisaties om hun medewerkers op een positieve manier met mensen met Dementie te benaderen. Daardoor kunnen de medewerkers ze op een warme, respectvolle manier te kunnen benaderen. Hoe hoog leg jij de lat?

Mijn lange termijn doel is om op de rode stip van TED X te staan om ook daar mijn verhaal te vertellen. Ik weet dat ik met De Mantelcoach het verschil kan maken in het leven van een mantelzorger. Met mijn ervaring als 25 jaar ziekenverzorgende op een afdeling met mensen met de diagnose Dementie ken ik de ziekte. Ik weet  wat het doet met de zorgvrager. Maar ik weet óók welke impact het heeft voor de mantelzorger. Ook mijn ervaring bij het Alzheimercafé  in de functie van gastvrouw, coördinator en gespreksleider heeft me nog meer doen inzien dat veel mantelzorgers tussen de wal en het schip vallen.

Van de ene kant verwacht de regering dat mantelzorgers de zorg voor hun dierbare op zich nemen. Maar zijn zich niet bewust van de gevolgen op lichamelijk, geestelijk en sociaal gebiel voor de mantelzorger. Anderzijds gaan vele mantelzorgers zo op in hun rol dat ze zich voor meer dan 100% inzetten voor hun dierbare. Hierdoorlopen ze  zichzelf  volledig voorbij en verliezen ze zich uit het oog. Dan ligt onbalans en energiegebrek als een sluipmoordenaar op de loer.

Door de mantelzorger één op één of in kleine groepjes te coachen wordt de balans en energie weer zélf hervonden. Na de coachsessies ben je als mantelzorger weer in staat om op de warme, liedevolle en geduldige manier de zorgtaken uit t voeren. Op de manier die je voor ogen had toen de mantelzorgtaak op je pad kwam.

Zoals de mantelzorgtaken op het pad van de mantelzorger komen, komen mijn doelen en visie op mijn pad. Omdat ik van mening ben dat er een zware taak op de schouders van de mantelzorger ligt, is mijn doel om me daarvoor in te zetten. Als ik energie en balans terug kan geven in het leven van de mantelzorger, is mijn doel en missie geslaagd.  Door mijn eigen kennis en vaardigheden te blijven verbeteren en aanscherpen, blijf ik mijn eigen lat  verleggen en daarmee steeds hoger leggen.

 

Ik heb een doel en een missie; daar ga ik voor de volle 100% voor!!

Yolande Derix – De Mantelcoach de lat  

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com