HELP, DE MANTELZORGER IS ZIEK!Help, de mantelzorger is ziek!De grootste angst en het meest gevreesde schrikbeeld voor elke mantelzorger is om zelf ziek te worden.

Dit geldt voor zowel lichamelijke als mentale ziekten; jij kunt je mantelzorgtaken niet uitvoeren. Geen enkel mens zit te wachten op ziek zijn of ziek worden. Maar als een mantelzorger ziek is, zijn er minimaal twéé personen gedupeerd. Zowel de zieke mantelzorger als de hulpvrager die afhankelijk is van de mantelzorger.

 

Vaak is het gevolg van een zieke mantelzorger dat dit zorgt voor extra stress en regelwerk. Iets wat het herstel niet bevorderd!

 

De vragen die door het hoofd blijven spelen van een zieke mantelzorger zijn:

  • Hoe lang gaat mijn ziek zijn duren?

  • Moet ik iets regelen waardoor de zorg toch kan blijven door gaan?

  • Wie kan ik daarvoor vragen?

  • Krijgt mijn geliefde (partner, ouder, kind, broer/zus) nu wel de zorg die hij of zij nodig heeft?    Help, de mantelzorger is ziek!

    Onrust en paniek

 

Als de zorgvrager, door alle hindernissen die toch al genomen moeten worden, de zorg niet kan overzien is vaak onrust en paniek een logisch gevolg. “Wat is er aan de hand? Wat gebeurt er?” De ontreddering slaat toe en de zorgvrager zit letterlijk en figuurlijk met de handen in het haar.

 

Deze onrust,  paniek en ontreddering hebben z’n weerslag op de mantelzorger waarbij machteloosheid en schuldgevoel ook nog de kop op kunnen steken.

Elke mantelzorger kan zich wel en of meerdere situaties herinneren waarbij deze gevoelens ontstonden.

Je kunt met je hoofd bedenken dat de onrust, paniek en ontreddering van de zorgvrager in combinatie met het ziek zijn, de machteloosheid en het schuldgevoel van de mantelzorger een averechts effect hebben op het herstel.

Echter, iets in je hoofd bedenken is in deze situaties heel iets anders dan je gevoel op dat moment aangeeft.

 

   Ondersteuning

Als Mantelcoach kan ik hierin ondersteuning en coaching bieden. Met name voor situaties waarin de mantelzorger voor langere tijd lichamelijk of mentaal ( over) belast is of dreigt te raken.

Door één op één coaching krijg je de regie weer terug over je leven en kun je weer genieten van je leven vol energie en in balans.

Voor meer informatie kun je contact opnemen:

www.demantelcoach.nl

info@demantelcoach.nl

 

Yolande Derix

De Mantelcoach Help, de mantelzorger is ziek!

 

1 reactie op HELP, DE MANTELZORGER IS ZIEK!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com