EXCUSES AAN ÁLLE MANTELZORGERS!

In mijn allereerste blog, Help, ik heb een overbelaste jongleur in dienst,  heb ik de mantelzorger vergeleken met een jongleur. Ik besef me nu dat ik hiermee geen recht heb gedaan aan het hectische leven van de mantelzorgers en wil dan ook mijn excuses aanbieden.

 

Het leven van een mantelzorger is niet enkel te vergelijken met een jongleur. Nu ik er zo over nadenk zou ik veel liever de vergelijking willen maken met een heel circus.

 

Dat een mantelzorger als jongleur op diverse plaatsen de ballen in de lucht houdt is niks nieuws meer na mijn eerste blog. De volle aandacht voor de zorgvrager, vaak ook nog een gezin en werk. Tijd vrij maken voor sociale contacten en weten dat het ook belangrijk is om je hobby te blijven uitoefenen en tijd vrij te maken voor jezelf. Overal aandacht en volle focus.

 

Dan heb je de koorddanser: Op de smalle scheidslijn proberen je balans te houden. Niet te veel stapjes naar links of rechts want dan weet je dat je energiehuishouding uit balans raakt met alle gevolgen van dien.

 

Vergeet de clown niet! Vraag aan menige mantelzorger “Hoe gaat het met je?”en je krijgt prompt het antwoord “Goed” Ondertussen heb je de zorgelijke trekken rond de mond gezien en bij het antwoorden vulden de ogen zich met vermoeide tranen.

Anderzijds is het ook goed dat een mantelzorger iets van een clown in zich heeft. Door de situatie met een lach en een humoristische opmerking te relativeren, zorgt de mantelzorger zelf voor enige lucht en ruimte.

 

Een mantelzorger voelt zich ook vaak een leeuwentemmer. Vooral als door bureaucratie een zorgvraag eindeloos lang duurt voordat het wordt aangevraagd of goedgekeurd. Ik hoor vaker verhalen dat een zorgsituatie chronisch of progressief is. Dan weten de instanties dat de zorg gelijk blijft of toeneemt. Ondanks dat moet er elk kwartaal, half jaar of jaar weer een zelfde aanvraag worden ingediend om de zorg te behouden en/of vergoed te krijgen. Als dat nu het enige was wat gedaan en geregeld hoefde te worden hoorde je waarschijnlijk geen mantelzorger hierover. Zeker als een zorgsituatie complex is, zijn er diverse instanties waar dit zich herhaald. Soms heeft de mantelzorger het gevoel met de zweep te moeten knallen, of gevoelsmatig met de vuist op tafel slaan, om de ernst van de situatie duidelijk te maken.

 

Dat gevoel komt dicht bij de vuurspuwer. Al het geregel valt zeker niet altijd mee. Als het dan tegen zit en de gemoederen oplaaien zal bijna elke mantelzorger vuur spuwen om toch dat te regelen wat er geregeld dient te worden.

 

Doordat een mantelzorger vaker het gevoel heeft van het kastje naar de muur te worden gestuurd, zitten ze in de spagaat die een acrobaat vol elegantie laat zien. Deze spreekwoordelijke spagaat voelt voor de mantelzorger echter verre van comfortabel.

 

En als laatste mogen we de circusdirecteur natuurlijk niet onbelicht laten. In deze rol is de mantelzorger als ervaringsdeskundige een onmisbare schakel in de zorg voor de zorgvrager. Zeker de jong volwassen mantelzorger bijt zich vast in het betreffende ziektebeeld en doet in de praktijk vaak niet onder voor de begeleiding, verzorging of verpleging die de professionele zorg biedt. Juist de mantelzorger is degene die in de thuissituatie als eerste mee ervaart hoe medicatie, therapie of aanpassingen werken (of niet!) Vooral in situaties waar de zorgvrager zichzelf moeilijk of niet kan uitdrukken, is het uitermate belangrijk dat de mantelzorger kennis heeft van het ziektebeeld en veranderingen doorgeeft aan de professional. Als mantelzorger zijn zij het verlengstuk van de zorgvrager en praten bij alle instanties alles aan elkaar zoals de circusdirecteur dat in het circus doet.

Dus, door eerder de mantelzorger alleen te vergelijken met een jongleur is echt een eenzijdige belichting van het hectische leven. Door zowel aandacht te hebben voor de zorgvrager, het gezin, het werk én voor zichzelf vergt het heel veel van de mantelzorger om dat hele circus gaande te houden.

 

 

Yolande Derix

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie op EXCUSES AAN ÁLLE MANTELZORGERS!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com