EVENTJES WEG ZEILEN UIT DE EMOTIE

weg zeilen van de emotieOnlangs stond ik in het weekend op het dek van een zeilboot => een zeilweekend met vrienden op de Friese Meren. Daar stond ik dan, de wind door mijn haren en op zaterdag letterlijk de frisse wind door mijn hersenen. Als extra cadeautje werden we ook nog getrakteerd op een overdosis aan zonnestralen. Al met al een heerlijk weekend zou je denken. Dat was ook heel zeker het geval, maar het was ook een welkome afwisseling na een periode vol emotie en hectiek.

Ik merkte al even aan mezelf dat mijn energie niveau lager was dan voorheen en ook mijn nachtrust was overgegaan in nachtelijke onrust.                                                                  Het zal voor elke mantelzorger heel herkenbaar zijn hoe geleidelijk en als een soort van sluipmoordenaar er steeds meer beslag wordt gelegd op je emotie, energie en innerlijke rust.

 

Gelukkig ken en herken ik de signalen van afnemende belastbaarheid.
Bekende voorbeelden zijn:
● Humeuriger  Weg zeilen van de emotie
● Korter lontje
● Minder energie
● Slechter slapen
● Piekeren
● Minder sporten
● Ongezonder eten

 

Een aantal van deze signalen begonnen ook bij mij op te spelen na de heftige en emotionele privé rollercoaster.

Wat mij het meest frustreerde was het feit dat de zo energieke en sprankelende persoon die ik normaal ben nu opeens zo emotioneel, futloos en energie-loos was.
● Ik begon aan van alles maar bereikte het einde niet.
● Ik was met vijf dingen tegelijk bezig waardoor ik mijn focus kwijt was.

Voor mij HET teken om pas op de plaats te maken, zorgen voor rust zodat de focus en actie kunnen herstellen. Hoe kan ik beter pas op de plaats maken dan aan boord, zonder wifi, samen met vrienden, in de zon en in de natuur?

Dit is voor mij een fijne manier om even helemaal af te schakelen en “back to the basic” te gaan. Ook het feit dat ik op een compleet andere plaats was, helemaal uit de emotionele rollercoaster zorgde er ook voor dat de batterij weer op kon laden.

Ook dit zal herkenbaar zijn voor mantelzorgers.
Zij die dag in, dag uit de liefdevolle zorg bieden aan een partner, kind, broer of zus en daardoor 24 uur per dag een extra antenne aan hebben staan, zullen merken dat de batterij leegraakt als er geen moment wordt gecreëerd om bij te laden. Het gevolg is dat er steeds meer onbalans ontstaat en dat het steeds meer moeite kost om alle ballen in de lucht te houden.

Als dat gaat ontstaan, zal dat gevolgen hebben voor de manier waarop je de mantelzorgtaken uitvoert.

Want je:
● Hebt steeds minder geduld
● Gaat snauwen
● Gaat kortaf doen
● Bent emotioneler
● Irritatie neemt toe
● Kans is aanwezig dat alleen de minder leuke dingen onthouden worden of onder het     vergrootglas komen.

Juist door het snauwen en ongeduldig zijn neemt  je schuldgevoel toe want dat is juist wat je NIET wil. Door het schuldgevoel ga je zaken overcompenseren door nog beter je best te gaan doen, meer tijd en energie investeren. Maar juist die energie heb je niet.
Juist het bijladen is zo belangrijk om de liefdevolle zorg te kunnen blijven bieden.

Dit bijladen kan al ontstaan door kleine dingen:  Weg zeilen van de emotie
● Een boek lezen
● Uitgebreid schuimbad
● Een wandeling in de natuur
● Genieten van een lekkere kop koffie/thee in       de tuin
● Een middag kletsen met vriend(inn)en
● Schilderen
● Schrijven
● Muziek maken of luisteren
● Sporten
● Sauna
● Een dutje doen
● Yoga/meditatie
● Bezig zijn met (huis) dieren
● Koken

Zoals je ziet hoeven de bijtank-momenten niet zo veel geld of tijd te kosten, maar ze leveren zo veel energie op dat je de mantelzorgtaken weer vol energie, liefde, positieve emotie, geduld en warmte kunt uitvoeren.
Op die manier hou je het als mantelzorger veel langer vol om de zorg te bieden en geef je de zorgvrager de mogelijkheid om langer in de veilige en liefdevolle thuissituatie te blijven wonen. Dat is toch wat je als mantelzorger het allerliefste wil, toch?

 

 

Wil je meer informatie hoe je als mantelzorger beter in je vel kunt komen of hoe je balans en energie in je leven terugkrijgt? Neem dan contact met me op:

info@demantelcoach.nl of www.demantelcoach.nl

 

 

Yolande Derix – De Mantelcoach Weg zeilen van de emotie

 

 

1 reactie op EVENTJES WEG ZEILEN UIT DE EMOTIE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com