BALANS EN ENERGIE BEHOUDEN; DAT KÁN EEN HELE UITDAGING ZIJN!

Balans en energie behoudenBalans en energie behouden blijkt voor veel mensen een hele uitdaging te zijn. Wat zijn mogelijkheden waardoor je je balans en energie kunt bewaken? Op het moment als je de dingen doet die je heel erg leuk vindt, in een omgeving die bij je past én samen met mensen die je positieve energie geven, ben je heel bewust bezig met je balans en energie.

 

Het toeval wil dat dit toepasbaar is:
 • In je werk leven
 • Je privé ( gezins) leven
 • Bij je hobby/ vereniging
 • Tijdens mantelzorgtaken
Dus in elke situatie!

 

Op het moment dat jij je afvraagt:
 • Wat wil ik?
 • Wat doe ik?
 • Wat kan ik? kun je meteen de drie eerste vragen er naast leggen. Vind ik dit leuk? Is de omgeving leuk? Krijg ik positieve energie? Als je daar ergens NEE op antwoord zijn er twee dingen mogelijk.  Je ploetert maar door en je krijgt geen positieve energie óf je stopt met die situatie en kijkt voor een betere oplossing.

Echter op het moment dat je kiest om door te ploeteren, zul je op langere termijn ook de rekening gepresenteerd krijgen:
 • Je wordt ontevreden en wordt humeurig
 • Jouw rek gaat eruit en je enthousiasme neemt af
 • Je doet niet meer ( liever nog minder) dan dat er van je verwacht wordt
 • Jouw omgeving wordt ontevreden over jou en je voelt dat er over jou wordt gepraat.

 

Als ik dit voorbeeld uitwerk voor je baan, zul je bij jezelf of bij je collega’s herkennen dat bovenstaande signalen zichtbaar worden. Als er dan een reorganisatie aankomt en juist de ontevreden persoon krijgt te horen dat zijn/haar baan op houdt te bestaan is dat voor veel mensen niet vreemd. De persoon in kwestie is hoogst verontwaardigd dat hij/zij moet stoppen. Maar als je vraagt of degene nog uitdaging en passie voelde voor de baan, is het antwoord waarschijnlijk een keiharde:”Nee, ik sleepte me al lange tijd door mijn werkweek heen!”
Tja, die desinteresse is ook de leidinggevende niet ontgaan en heeft dat meegenomen in de keuze.

 

Het was beter geweest als deze persoon ZELF de regie over het leven had genomen. Zeker toen opgemerkt werd dat het werk niet meer leuk was, de omgeving niet meer leuk was of er geen positieve energie meer door het werk werd ervaren.
Door een passief leven te leiden, wordt het leven soms echt lijden.
Onlangs hoorde ik in het TV programma van Johnny de Mol – De reis van je leven, een doodzieke kandidate zeggen:”Leef je leven, zolang je leeft!”  Balans en energie behouden
Deze uitspraak heeft me aan het denken gezet en is, denk ik, voor veel mensen een eye opener.
Wie leeft er zn eigen leven en wie leeft het leven dat door anderen of door de tijd wordt ingevuld?
Juist door zelf je leven te leven, zelf de regie te behouden is dé manier om je eigen balans en energie te behouden.
Het is niet egoïstisch als je aangeeft dat sommige zaken niet meer passen of dat je bepaalde taken niet  kunt uitvoeren. Naar mijn idee is het juist super krachtig als je je grenzen bewaakt en deze aangeeft.
Daarmee voorkom je ook oververmoeidheid of en burn out.

 

Leef je leven, zolang je leeft! betekent dat JIJ de schrijver bent van jouw levensboek, elke dag weer opnieuw. Dat jij zelf aangeeft wat wel en niet past in jouw leven.  Dat je zelf waakt over je eigen balans en energie in jouw leven.
Het is jóuw leven; leef het ook op jóuw manier.

 

DOE het; LEEF het!!

Yolande Derix – De Mantelcoach

 

 

1 reactie op BALANS EN ENERGIE BEHOUDEN; DAT KÁN EEN HELE UITDAGING ZIJN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com