ALLES BEGINT MET EEN GEDACHTE

Alles begint met een gedachteEen gedachte staat aan het begin van een idee, een handeling, een actie of een creatie. Bij alles wat we doen, bewust en vaak ook onbewust, is een gedachte de actie die leidt tot een reactie.

 

Met het gegeven dat we maar 5% van ons handelen bewust uitvoeren, blijkt meteen dat 95% dus onbewust gebeurd.

Het kloppen van ons hart en de peristaltiek van onze darmen gebeurt gelukkig onbewust maar ook handelingen waar je verwacht bij na te moeten denken gebeuren vaak op de automatische piloot.

 

 

Heb je jezelf wel eens verwonderd afgevraagd tijdens een autorit: “Ben ik al hier? Volgens mij heb ik een paar kilometers “gemist”. “

Tijdens het autorijden was je klaarwakker, heb je reageert op alles wat zich in het verkeer voordeed en toch heb je voor je gevoel een stuk van de film gemist.

 

Naast het bewuste en onbewuste gedeelte van je gedachte bestaat er nog een ander gegeven:

Je eigen perceptie.

 

Alles begint met een gedachte

 

Je ziet de wereld als jouw wereld en jouw werkelijkheid. Voor jou is dat ook dé werkelijkheid terwijl iemand anders een zelfde situatie heel anders kan ervaren en beschrijven.

Deze eigen perceptie kan een valkuil zijn voor een mantelzorger.

 

De mantelzorger bevindt zich in een zorgsituatie waarin met alle liefde en zorg wordt gezorgd. Door de aangescherpte wet- en regelgeving in Nederland is er gedurende de voorgaande jaren veel veranderd voor de mantelzorger in het algemeen:

 • De zorgvrager blijft langer thuis wonen

 • De zorgzwaarte neemt toe

 • De wet- en regelgeving scherpt aan waardoor bijvoorbeeld de ziektekosten kunnen toenemen en de financiële draagkracht verminderd.

 

Hierdoor kan de mantelzorger het zorgen voor de zorgvrager als zwaar ervaren én het gevoel hebben er alleen voor te staan.

 

Vaker hoor ik mantelzorgers zeggen dat familie en vrienden zich geen voorstelling kunnen maken van hetgeen er zich in de thuissituatie afspeelt. Ook geeft de mantelzorger aan weinig hulp en respons te ontvangen van familie en vrienden.

 

Bij doorvragen blijkt dat de mantelzorger vaak de familie en vrienden niet wil belasten met de problemen en hindernissen die ondergaan worden.

“Ik hang de vuile was toch niet buiten” en “Iedereen heeft het al druk genoeg met de eigen beslommeringen. Dan ga ik niet ook nog eens mijn ziel en zaligheid vertellen.. ..”

 

De mantelzorger geeft op deze manier een vertekend signaal af naar de buitenwereld waar familie en vrienden zich in bevinden. Zij hebben het idee dat de mantelzorger het allemaal wel red en overziet. De mantelzorger doet zich veel sterker voor dan dat deze zich in werkelijkheid voelt.

 

Nu zijn er dus TWEE partijen die deze situatie kunnen veranderen.

Op de eerste plaats zal de mantelzorger “eerlijker” kunnen zijn over het gevoel en over de situatie. Ook om hulp vragen op vlakken waarop het vastloopt.

 

Dit kunnen al heel praktische zaken zijn. Familie en/of vrienden betrekken bij:

 • Het huishouden,

 • De tuin

 • Koken

 • De was

 • Boodschappen doen

 • Administratie verzorgen.

Op deze manier houdt de mantelzorger “tijd over” voor zichzelf.

De mantelzorger heeft een (mid)dag voor zich zelf om de batterij op te laden. Dat heeft iedereen nodig maar zeker een mantelzorger die 24 uur per dag de zorg heeft voor een geliefde.

 

De andere partij die de situatie kan veranderen is de buitenwereld. Als familie of vrienden van een mantelzorger eens eerlijk en oprecht vragen hoe het met de mantelzorger gaat, zal deze waarschijnlijk ook eerlijker een antwoord geven.

 

Daarbij bedoel ik dan dat je niet tevreden bent met het antwoord: Het gaat wel goed met me.”

Met name als je merkt

 • Dat de mantelzorger er moe uitziet

 • Kringen onder de ogen heeft door slaapgebrek

 • Een kribbig humeur heeft

 • Gejaagd of juist futloos overkomt.

Juist dat zou een alarmbel moeten zijn voor familie en vrienden van een mantelzorger.

 

Alles begint met een gedachte

Durf jij verder te kijken dan je eigen perceptie en verplaats jij je weleens inde situatie van de mantelzorger?

 

Hoe zou jij willen dat jouw omgeving op jou zou reageren?

Maak je comfortzone eens groter en doe eens spontaan wat jij zou willen dat een ander voor jou zou doen.

 

 

Ik durf te beweren dat de mantelzorger dit gebaar ontzettend kan waarderen.

Want….. alles begint met een gedachte!!

 

 

 

Wilt u na het lezen van dit blog met mij hierover van gedachte wisselen? Neem dan via onderstaand contactformulier contact met me op:

 

 

Yolande Derix     Alles begint met een gedachte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com